Groenlinks speelt met vuur(werk)

Vuurwerk

Het is vandaag 1 januari. Meestal is dat de dag waarop mensen hun goede voornemens in de praktijk proberen te brengen. Afvallen, minder geld uitgeven of meer tijd besteden aan hobby’s. Meestal doe ik niet aan goede voornemens, maar voor dit jaar maken we een uitzondering. Vandaag plaats ik namelijk mijn eerste blog. Over vuurwerk.

2013 was het jaar waarin Nederland haar tradities het vuur(werk) aan de schenen legde. Bij de abdicatie van Beatrix laaide een discussie op over het nut en noodzaak van ons Koningshuis. Bij de komst van Sinterklaas speelden we elkaar de Zwarte Piet toe. En nu Oud en Nieuw. Het vuurwerk is GroenLinks een doorn (lees: een pijl) in het oog. Arno Bonte, raadslid namens deze partij in Rotterdam, is een van de initiatiefnemers van het Meldpunt Vuurwerkoverlast. Vorig jaar kwam hij hiermee ook in de media.

Waar kennen we Arno Bonte ook alweer van? Deze markante politicus heeft wel vaker ‘creatieve’ ideeën. Zo stelde hij voor een gezelligheidsindex voor de wijken in te voeren, als tegenhanger voor de veiligheidsindex. Want, aldus Bonte, de handhaving (en daarmee de veiligheid) was wel toegenomen, maar daardoor is het minder gezellig geworden.

Gek genoeg is de handhaving op het gebied van vuurwerk voor hem dan weer niet streng genoeg. Want vuurwerk moet je overlaten aan de professionals. EenVandaag zond een item over dit onderwerp uit, waarin Bonte zijn verhaal doet. Wat blijkt? 6 op de 10 Nederlanders is voor een vuurwerkverbod. Dat is een unicum: Nog nooit eerder in de geschiedenis was er een meerderheid te vinden voor een standpunt van GroenLinks.

sitestat

Laten we wel wezen. Ja, er gebeuren ongelukken met vuurwerk. Ja, er is vandalisme rondom de jaarwisseling. En ja, huisdieren vinden het niet zo leuk. Maar is het misbruik van de enkeling een reden om het gebruik van zovelen te verbieden? Het afsteken van illegaal of zelfgemaakt vuurwerk neemt bijvoorbeeld ieder jaar toe (Veiligheid.nl – pagina 23). Maar verreweg de meeste ongelukken ontstaan door domheid, onwetendheid of onveilig gedrag. Op pagina 22 van het onderzoeksrapport van Veiligheid.nl staan voorbeelden van toedrachten van ongevallen:

Een 1-jarig (!) slachtoffer had de hand aan een sterretje verbrand.
Een 17-jarige wilde stoer doen met een illegale nitraatbom, die in zijn hand ontplofde.
Een 21-jarige man stak een Cobra7 (illegaal vuurwerk) af, met de nodige gevolgen.
Een 24-jarige hield zijn hoofd boven het vuurwerk, terwijl het afgestoken werd.
Een 43-jarige stak een gevonden rotje af, die in zijn bril terecht kwam.

Goede voorlichting is daarom essentieel. Maar een nog veel betere oplossing is keihard handhaven. Gepakt met illegaal vuurwerk? Dan mag je de nacht van 31 december op 1 januari doorbrengen op het politiebureau. Om vervolgens om 6:00 uur ’s ochtends op te staan om de straten schoon te vegen. Tegen de avond mag je dan naar huis, maar niet voordat je een dagvaarding hebt meegekregen. Door de criminaliteit hard aan te pakken, hoeft de goedwillende vuurwerkliefhebber niet benadeeld te worden.

Mijn jaarwisseling was er een zonder vuurwerk. Wel heb ik deelgenomen aan een andere traditie: Oliebollen bakken! Sinds jonge leeftijd doe ik dat ieder jaar met m’n moeder. Misschien was 2013 wel de laatste keer. Want ik heb vernomen dat ene A. Bonte uit Rotterdam de lekkernij wil verbieden. De bevolking zou er te dik van worden. Mensen zouden zich verbranden aan een gloeiend hete pan. Riolen raken verstopt van het weggespoelde vet. Tot die tijd geniet ik nog van de overgebleven bollen en wens ik jullie een gelukkig en succesvol 2014!

oliebollen

De schaal zelfgebakken oliebollen